Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2008 23:18 - Политическо поведение на Димитър Маринов - Пищова; МИ 2007 - В. Търново
Автор: boryanageorgieva Категория: Политика   
Прочетен: 2463 Коментари: 0 Гласове:
0



Модел за анализ на политическо поведение

 

 

Политическото поведение на Димитър Маринов – Пищова

 Местни избори 2007г

 Велико Търново

На избори като на избори. Няма как да мине без шоу и забавни медийни изяви. В този дух не може и без ексцентрични личности, които да изпробват късмета си в политическата игра. В списъка с такива хора на челните места попадат четирима шоумени, станали известни покрай показването си по телевизията.  В наостоящият анализ обаче ние ще се занимаем само с един от тях – „Любимецът на Народа”, „Великотърновската забележителност”, небезизвестният – Димитър Мариов – Пищова.
Шоумен, който  мина през къщата на “Биг брадър”, но е познат на широката публика в много други сфери от обществения живот, Димитър Маринов, също ще се хвърли в кметския кипеж. При това не за първи път. Митьо Пищова, както го нарича и мало, и голямо, бе решил, че няма как да не изпробва късмета си на октомврийския вот. Само дето този път уж нямаше да подходи както на миналите избори - с кюфтета и кебапчета. Твърдеше, че зад кандидатурата му ще застане новоучредената партия на Христо Ковачки “Лидер”. Пред медиите Пищова се закани да “плюва” наляво-надясно срещу опонентите си, както и че имал папки с документи, които щял да предаде в прокуратурата. Като начин да спечели симпатизанти добрякът се зарече да раздава и печени прасенца, жълта лимонада и т.н.
Митьо Пищова има опит в участието, но не и в печеленето на избори. Исторически ще останат опитите му през 2003 и 2005 г. Преди четири години той се кандидатира за кмет на старопрестолния град. Зад кандидатурата му застана Християнрадикалната партия. Преди две години пък се пробва да стане народен представител, но отново неуспешно. Последният политически напън на Пищова датира от преди две години, когато обяви, че ще се кандидатира за президент. Но в този случай дори не опита да се включи в надпреварата, а желанието му си остана само на думи.
Малцина знаят с какво се е занимавал Митьо Пищова, преди да блесне по телевизията и да разказва как дава мило и драго за сираците, ромите, малките деца и пенсионерите. Роденият на 15 август 1955 г. чешит е завършил УНСС в Свищов, специалност “Научна организация на икономиката”. 14 години работи като търговски инспектор, както и като сътрудник на държавния инспекторат към Комитета по туризъм. В периода 1989-1992 г. е общински съветник, отговарящ за търговската дейност на общината. В момента върти две заведения във Велико Търново.  Друг недъг според политически PR-и е желанието му да надговаря другите, да ги прекъсва и да се хвали с любовните си похождения.

Поради оскъдната политологична информация около обекта на изследването ни ще ни се наложи да поработим малко повече над неговия псхихо-политологичен профил. Тук е момента да благодарим на колегите от курса по психология, които се оказаха особенно ценни в това начинание.

Да погледнем какъв психо-профил изградиха те специално за изследването ни и след това ще се опитаме да го свържем с показаното от Димитър Маринов политическо поведение на Местни Избори 2007г.

Както при повечето хора занимаващи се с политическа дейност, при Димитър Маринов  се наблюдава изразен засилен интерес към социални дейности и надценяване на оценката на околните. В същото време може да се наблюдава най-често срещаният вариянт на разстройство при въпросната акцентуация, свъзана с хистерията. Силно експресивно и променливо поведение, свързано с честа смяна на настроенията, театралничене и желание да бъде център на медийно внимание. Димитър Маринов се изживява като носител на устойчиво-морални стойности, традиционни за българската народо-психология: отзивчивост и съпреживяване на проблемине та бедните и маргинализирани общности, стремеж да бъде оценяван винаги положително и в същото време да бъде медийна личност. С това е свързано неговото усещане за социална справедливост, кореспондиращо с типичното за страната схващане за всеобщо равенство. Източните колективни народи схващат управляващият като „избран да носи силата” и не притежава никакви по-особени качества. Силата, дадена от народа.

Политическата програма на Димитър Маринов вече притежава типичните за социалистическия строй послания свързани с гарантиране на материална сигурност на подопечните,  което по някакъв странен начин кореспондира с послансията отправяни от АТАКА и БСП. Димитър Маринов стои предимно в лявото пространтсво от тази гледна точка. Всичките послания на МП са насочени към ляво-ориентираният електорат.

Медийните изяви на  Димитър Маринов  говорят за ускорено мислене, което е израз на обща-възбуда на психичната дейност. Свързано е с оживеност, постоянно разговаряне и говорене, деклрамиране. Мисленето се характеризира с богатство на идеи, които бързо се сменят. Такива хора говорят без умора, с лекота установяват словесен контакт с околните. Оставени сами, постоянно си бъбрят. Мисленето може да бъде толкова ускорено, че болният не успява да изрече всичко, което му хрумва в главата. В такива случай се говори за летеж на мислите, или за вихър на идеите. Тук е трудно да се схване основната нишка на мисленето. Неизказали една фраза, започват друга. Настроението е приповдигнато – такива хора са или радостни, или гневни, което говори за наличие на циклотимия, характерна за повечето политически лидери. Подчертаемо отвлекаем. Улеснена е възможността на възпроизвеждане на най-различни стари спомени. Мисленето е повърхностно, като се отличава с остроумие и находчивост. Смехът им е заразителен за околните.

Манийно-акцентираните личности непринудено се присъединяват към всеки, намесват се в чужди разговори и спорове. Многоречевостта им в много случай прераства в говорно възбуда. Асоцияциите са толкова ускорени, че е на лице летеж на мислите.

Докато депресивните се изживяват като виновен, пресътпен и нищожен човек,  манийният се изживява като всемогъщ. Той обладава необикновенни творчески възможности неизчерпаема телесна и психическа сила и пленяваща красота. Миналото, настоящето и бъдещето са „озарени от слънчев блясък”.  По-рядко мисловният процес е толкова ускорен, че болните скачат от тема на тема. Може да се създаде впечатление за привидна мисловна несъгласуваност инкохерентност, каквато всъщност няма. Често пъти такива хора си служат с римувана реч , асоцияциите се образуват по съседство по външна прилика и по контраст. Често се наблюдават свръхценни идеи за повишени психични и телесни възможности. Те се изживяват като удивително красиви, със завидна мускулна сила и чудни способности, за да увладяват какватто и да било професия. Действителните им знания и таланти се представят в преувеличен вид. Имат изживяване за всемогъщество, украсено с богат чувствен тон. Т.к. разказват с усмивка на устата у слушателя може да се породи погрешно впечатление, че и те самите не вярват на това, което говорят.Това погрешно впечатление от части се подхранва от бързата смяна на идеите и мислите. След като му се възрази, той като че ли е готов да се откаже, но затова пък в следващият момент изказват още по-пищна идея за величие.

Оживени със сияещ лицев израз и горди движения и походка. Постоянно бъбрят и са заети със непрекъсната дейност. Двигателната оживеност се съчетава с улеснена волева активност: бдят за здравето на околните, грижат се за тишината, докато самите те вдигат невъобразим шум. Спомня си в най-маки подробности и разказва в детайли преживелици от миналото. В същото време бързо забравя току-що станали случки. Поради големия наплив на мисли и идеи, поради претрупането на паметта с нови и нови впечатления не рядко създава впечатление, че са по-умни и по-находчиви от колкото са в действитерлност изострено е както активното, така и пасивното внимание. Бързо прескача от една мисъл на друга, залавя се с много неща едновременно, но нито едно не успява да зъвърши докрай. Взима десетки решения, но бързо ги забравя поради факта, че вниманието се насочва към други още по-привлекателни.

От тук е лесно да изведем политическото от образа на Димитър Маринов – Пищова. Явно е, а и самият той не веднъж е че той не участва в изборите заради победата, а заради трупането на опит. Да, но тук  е мястото да зададем въпроса Опит за какво? Елементарен въпрос с елементарен отговор – колкото и странно да звучи единственият опит, който Митьо Пищова успява да натрупа е опита му в медийните изяви. Това се явява и като подсъзнателна потребност на наблудаваният обект – да е постоянен център на внимание.

Да направим една малка ретроспекция на политическото му поведение през годините. Или по-точно да се опитаме да изясним полтическата му принадлежност – на местните избори през 2003 година е кандидат от листата на „Християнрадикалната партия”,  на парламентарните избори през 2005 година е кандидат за депутат в девети избирателен многомандатен район на Кърджали издигнат от    ПП „Евророма”, нещата става все по-объркани, когато през 2006г. „почти” успява да се регстира като независим кандидат за вицепрезидент заедно с Росен Николов. И се стига до заветнната 2007г., когато отново го виждаме в ролята на кандидат за кметския пост в община Велико Търново, но този път в редиците на „парията със  107-година история” – Народняшка земеделска партия „Никола Петков”.

За какво може да говори това? Най-очевидното е, че въпросният политически субект попада в графа „вечният кандидат”. Това само по себе си се оказва нож с две остриета – на първо място – основната цел (присъствие в медийното пространство) винаги ще е постигната, но от друга неизбежно трябва да се отбележи, че вмъкването в подобна типологизация неизменно води до максимално изчерпване от съдържание. И след като това се случи е повече от допустимо Димитър Маринов да стане съвсем безинтересен, дори и за забавни шоу-програми от типа на „VIP BROTHER”.

Да се върнем обаче на конкретните показани резултати от предизборните надпревари, в който Димитър Маринов е взел участие. Предвид темата на анализа ще се спрем само на резултатите от местните избори през 2003 и тези от миналата година.

 

 

Резултати от І тур на Местни Избори  -  26.10.2003г.

 

Общ брой на секциите в избирателния район
Брой секции с приети протоколи
Брой на избирателите според осн. избирателен списък
Брой избиратели според доп. избирателен списък
Брой на гласувалите избиратели (според подписите)
Брой на гласувалите избиратели (според пликовете)
Брой на пликовете в които не е намерена бюлетина
Брой на пликовете в които са намерени недейств. бюлетини
Брой на действителните гласове

- 130
- 130 (100%)
- 78261
- 82
- 32292
- 32292
- 2259
- 504
- 29529

 

 

 

 

 

 

 

 

Кандидат

Гласове

 Цаню Александров Витанов-Партия "Българска комунистическа партия "Георги Ди

106

 Станислав Стефанов Рашков-Независим

4972

 Йордан Тодоров Грозданов-Партия "ВМРО - Българско национално движение"

2103

 Анатолий Стефанов Асенов-Партия "БЗНС - Народен съюз"

313

 Стефан Николов Стоянов-Независим

159

 Светлозар Недев Златев-Независим

74

 Камен Неделчев Колев-Независим

205

 Камелия Георгиева Джанабетска-Партия "Национално сдружение - БЗНС"

281

 Иван Велев Марчевски-коалиция "Конституционен Граждански Блок"

30

 Георги Благоев Димитров-Партия "Партия на зелените"

413

 Димитър Василев Маринов-Пищова-Партия "Християнрадикална партия"

509

 Лазар Асенов Пашов-Партия "Българско движение Национален идеал за единство"

130

 Иван Александров Ангелов-Партия "Българска социалдемокрация"

634

 Бориславка Недкова Атанасова-Партия Партия на българските жени

118

 Драгни Стефанов Драгнев-коалиция "Обединена Левица"

11032

 Румен Георгиев Рашев-коалиця "Ред и Бъдеще за Велико Търново"

8450

 

 

 

Резултати от І тур на Местни Избори  -  28.10.2007г.

 

Кмет на община

Кандидат

гласове

%

4

Димитър Василев Маринов-Пищова
Политическа партия "НЗП "НИКОЛА ПЕТКОВ"

219

0.70%

5

Стефан Николов Стоянов
Политическа партия "АТАКА"

1833

5.89%

10

Иван Николов Манчев
Политическа партия "БСП-БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ"

7621

24.48%

11

Мариана Стефанова Маринова
Политическа партия "ПАРТИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ"

175

0.56%

15

Васил Йосифов Бенчев
Политическа партия "ГРАЖДАНСКИ СЪЮЗ ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ"

63

0.20%

16

Байко Петков Байков
Коалиция "Промяна":
"РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ", "ХРИСТИЯН-СОЦИАЛЕН СЪЮЗ"

691

2.22%

21

Нина Ангелова Илиева
Коалиция "ГРАЖДАНИ ЗА ВЕЛИКО ТЪРНОВО":
"СЕВЕРНА ЛИГА", "ФЕДЕРАЦИЯ АКТИВНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО"

1668

5.36%

25

Цветан Асенов Цветанов
Политическа партия "ГЕРБ"

6734

21.63%

29

Георги Бойчев Стойнов
Политическа партия "БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНО-РАДИКАЛНА ПАРТИЯ"

59

0.19%

33

Паскал Паскалев Паскалев
Политическа партия "СЪЮЗ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ"

594

1.91%

34

Йордан Тодоров Грозданов
Политическа партия "ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ"

1605

5.16%

35

Румен Добрев Горанов
Политическа партия "БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ"

364

1.17%




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boryanageorgieva
Категория: Лични дневници
Прочетен: 203378
Постинги: 22
Коментари: 74
Гласове: 105
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930